a

Тимови Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) су 21. децембра 2017. године посетили два казнено-поправна завода који се налазе у насељу Падинска Скела, Београд. Током посете Казнено-поправном заводу у Београду разматране су могућности укључивања што већег броја осуђених лица у заједничке активности, док се тим који је посетио Казнено-поправни завод у Београду - Падинској Скели упознао са активностима које је овај Завод предузео у циљу поступања по раније упућеним препорукама НПМ.

Руководство и службеници посећених завода су остварили пуну сарадњу са тимовима НПМ и пружили им све тражене информације.

Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) је 20. децембра 2017. године обавио посету Окружном затвору у Београду, током које је пратио поступање по препорукама упућеним након посете НПМ овом Заводу 2015. године, као и по препорукама Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) из Извештаја о посети Србији обављеној исте године.

Истог дана, посећена је и Специјална затворска болница у Београду, када су размотрени тренутно стање у овој установи и питање физичког спутавања пацијената.

Опширније...Тим Националног механизма за превенцију тортуре је 8. децембра 2017. године посетио Завод за смештај одраслих лица ''Мале Пчелице'' у Крагујевцу. Током посете је праћено поступање према корисницима овог Завода и услова у којима бораве, а нарочита пажња је посвећена начину примене спутавања. Повод за посету био је и Дан људских права, који се обележава сваке године 10. децембра.

НПМ је обишао све павиљоне за смештај корисника, као и друге објекте у оквиру Завода, а у отвореном разговору са руководством Завода размотрена су питања смештаја, третмана, здравствене заштите и осталих животних услова корисника.

Службеници Завода су остварили пуну сарадњу са тимом НПМ и омогућили му да несметано оствари свој мандат.

Национални механизам за превенцију тортуре је обавио ненајављене посете центрима за прихват и збрињавање миграната који се налазе на северу земље. Током два дана, 21. и 22. новембра 2017. године, посећени су прихватни центри у Кикинди, Суботици и Сомбору. Истовремено, тим је обишао и граничне прелазе према Мађарској Хоргош и Келебија, у чијим су се непосредној близини, уз само граничну линију, налазили неформални кампови у којима су мигранти чекали пријем код мађарских власти.

Тиму НПМ су службеници свих посећених установа пружили тражене информације, омогућили приступ свим просторијама, увид у тражену документацију и ненадзиране разговоре са мигрантима по избору чланова тима.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре је 20. и 23. октобра 2017. године посетио Окружни затвор у Новом Саду, Дом Ветерник и Прихватне центре за мигранте Адашавци и Принциповац. Ове посете су обављене у оквиру ''Дана омбудсмана'', који су се одржали у Новом Саду и Шиду.

У оквиру ''Дана омбудсмана'', који су 16. и 17. октобра одржани у Бујановцу и Нишу, Национални механизам за превенцију тортуре је посетио Прихватни центар за мигранте у Бујановцу, Полицијску управу и Казнено-поправни завод у Нишу и Специјалну болницу за психијатријске болести Горња Топоница.

Службеници свих посећених установа су остварили сарадњу са НПМ и омогућили му да оствари свој мандат.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре је 3. октобра 2017. године обавио посете транзитној зони Аеродрома ''Никола Тесла'' Београд и Прихватилишту за странце у Падинској Скели, у циљу праћења поступања по препорукама које су упућене након ранијих посета овим местима.

Током посета, обављени су разговори са страним држављанима којима је одбијен улазак у Републику Србију и који су до повратка у државу из које су допутовали смештени у просторији у транзитној зони, као и са странцима којима је одређен боравак у Прихватилишту.