a

На Светски и европски дан борбе против смртне казне, Заштитник грађана подсећа да Устав Републике Србије људски живот проглашава неприкосновеним, да у Републици Србији нема смртне казне и да је забрањено клонирање људских бића. Смртна казна укинута је у нашој земљи пре две деценије, а последњи пут извршена пре три деценије.

Заштитник грађана изражава уверење да смртна казна у Србији никада неће бити поново уведена. Став против смртне казне произлази из универзалног и основног људског права на живот. Он је такође уткан у људско достојанство сваког људског бића, укључујући и починиоце најсвирепијих злочина. Дужност је државе да штити и поштује урођено право, универзално и основно, какво је право на живот, а што је услов и за заштиту људског достојанства.

Обележавањем 10. октобра државе, организације и људи широм света потврђују своју опредељеност за укидање смртне казне у земљама у којима она још постоји и своју одлучност да не допусте њено поновно увођење у земљама које су је већ укинуле.