a

b_250_0_16777215_00_images_20221011.jpgЗаменица заштитника грађана др Наташа Тањевић учествовала је 10. и 11. октобра 2022. године на обуци здравствених радника о стандардима Савета Европе који се односе на поступања према лицима у психијатријским установама, током које је запосленима у Специјалној болници за психијатријске болести у Горњој Топоници, Специјалној болници за психијатријске болести у Ковину и Клиници за психијатрију Клиничког центра у Нишу, између осталог, представила рад и мандат Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) и препоруке НПМ-а у вези са посетама психијатријским установама.

Учесници обуке имали су прилику да се упознају са општим стандардима Савета Европе у вези са заштитом права лица смештених у психијатријске установе, усклађености домаћих прописа са стандардима Савета Европе, препорукама Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања  (ЦПТ) након посете Републици Србији 2021. године, мандатом и методологијом рада НПМ-а и најзначајнијим препорукама НПМ-а упућеним посећеним психијатријским установама и Министарству здравља.

Обуку је организовао Савет Европе у оквиру пројекта „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији“, фаза II. Поред заменице заштитника грађана и запослене у Стручној служби Заштитника грађана, предавачи на предметној обуци биле су и консултанткиње Савета Европе проф. др Ивана Крстић Давинић и др Марта Сјеничић.