a

MilosSalcburgУслови смештаја и третман у установама социјалне заштите са посебним фокусом на домовима за стара лица и ограничења слободе уз прекомерну медикацију била је тема састанка Мреже Националних механизама за превенцију тортуре Југоисточне Европе одржаног у Салцбургу од 20. до 22. априла ове године.

У име Националног механизма за превенцију тортуре Републике Србије (НПМ) састанку су присуствовали Милош Јанковић, заменик заштитника грађана и координатор српског НПМ-а и Милан М. Марковић, правни саветник Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом МДРИ-С и члан тима НПМ Србије. Они су учесницима састанка приказали искуства из посета домским установама социјалне заштите у Републици Србији.

 

Домаћин састанка Мреже био је Борд Омбудсмана Аустрије, у сарадњи са Институтом за људска права Универзитета у Салцбургу и Саветом Европе. Састанку су присуствовали и представници Поткомитета УН за превенцију тортуре (SPT), Европског комитета за спречавање мучења (CPT) и Асоцијације за превенцију тортуре (АPТ) из Женеве.

Састанак Мреже обухватио је презентације националних тимова, експерата у области мониторинга установа у којима су лица лишена слободе и размену искустава и дискусије о темама из мандата националних механизама за превенцију тортуре и заједничким корацима у даљем раду.
Мрежа Националних механизама за превенцију тортуре Југоисточне Европе основана је 2013. године у Београду и окупља независне механизме који делују под окриљем Опционог протокола уз Конвенцију Уједињених нација о забрани тортуре, као и представнике националних омбудсмана из земаља југоисточног Балкана - Србије, Грчке, Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Албаније, Бугарске, Мађарске и Аустрије, која председава Мрежом у 2016. години.