a

Другог дана посете Заштитнику грађана Републике Србије представник институције Омбудсмана Холандије Јан Принс састао се и са представницима Националног механизма за превенцију тортуре  који су га, најпре на састанку, упознали са оснивањем НПМ-а у Србији, са његовом надлежношћу, начином и делокругом рада, а затим су заједно са њим посетили Дом за лица ометена у развоју „Срце у јабуци“ у месту Јабука, надомак Панчева.

b_250_0_16777215_00_images_20190717janprins.jpgПринсу су предочени подаци о томе да је од 2012. године, од када у Србији оперативно фукционише, НПМ обавио 500 посета местима детенције, односно установама у којима се налазе или се могу налазити лица лишена слободе и упутио око 2000 препорука надлежним државним органима и установама. У затворима, притвору, психијатријским болницама и социјалним установама домског типа у Србији налази се 25 хиљада лица лишених слободе. Надлежност НПМ-а обухвата заштиту и унапређење њихових права, положаја и статуса, пре свега кроз превентивне посете местима у којима се они налазе, сачињавање извештаја и упућивања препорука надлежним органима.

Иако је Холандија потписница Опционог протокола од 1988. године, како је то објаснио представник холандског омбудсмана, због специфичног система социјалне и здравствене заштите и нејасне поделе надлежности између постојећих инспектората и комисија, та држава и даље нема независни Механизам за превенцију тортуре на начин на који је то дефинисано OPCAT-ом. Због тога је показао заинтересованост за праксу, начин рада и функционисања НПМ-а, који су у Републици Србији већ развијени, те је договорена будућа заједничка сарадња и размена искустава у тој области.