a

b_250_0_16777215_00_images_20191002_skoplje.jpgПредставнице НПМ-а Републике Србије учествују на другом састанку Мреже НПМ-а Југоисточне Европе који је организован на тему „Специфичне потребе малолетника у установама детенције“ у Скопљу.

На састанку је истакнуто да су малолетници посебно рањива и осетљива категорија грађана, те да је детенција малолетника неадекватна мера и може бити вишеструко штетна, због чега би је требало користи као последњу меру, пошто се исцрпe све друге могућности.

Онда када се детенција малолетника мора применти, то је, истакнуто је на скупу, неопходно чинити уз испуњавање потребних услова - запослени који раде са малолетницима морају поседовати специфична знања о њиховим потребама и у свом раду морају развијати однос међусобног поверења. Такође, малолетницима се мора омогућити да се школују, као и медицинска, социјална и психолошка нега и подршка. Потребно је и да окружење у установама за малолетнике буде прилагођено њиховим потребама, док им права која имају морају бити предочена на језику који разумеју и на њима прикладан начин, закључци су састанка Мреже НПМ-а Југоисточне Европе.

Дводневном састанку у Скопљу присуствовали су представници НПМ-а из 13 земаља - Албаније, Аустрије, Бугарске, Хрватске, Грчке, Мађарске, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније, Словеније, Србије, Босне и Херцеговине и Косова*. У Скопљу је договорено и да следеће, 2020. године, Мрежом НПМ-а Југоисточне Европе председава Република Хрватска.