a

У оквиру сталне, континуиране сарадње Националног механизма за превенцију тортуре и Комисије Министарства унутрашњих послова за спровођење стандарда полицијског поступања у области превенције тортуре, заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић и чланови НПМ тима састали су се председником Комисије МУП-а Миливојем Недимовићем и његовим сарадницима.

На састанку је било речи о активностима које су реализоване од почетка године и нарочито о онима које су спроведене током ванредног стања. Председник Комисије навео је да је Министарство унутрашњих послова свим полицијским управама доставило принципе ЦПТ-ја о третману лица лишених слободе за време трајања епидемије коронавируса и истакао да је то учињено одмах пошто је министарство добило такав захтев НПМ-а.

Разматрано је и спровођење препорука Европског комитета за спречавање мучења упућеним након ранијих посета Републици Србији, посебно имајући у виду да је овај Комитет најавио посету Републици Србији ове године. С тим у вези, представницима министарства указано је на сегменте рада у којима је потребно уложити додатни напор ради унапређења положаја доведених и задржаних лица, као и поступања полицијских службеника при примени других полицијских овлашћења, а то се пре свега односи на: даље реновирање просторија за задржавање, обезбеђивање посебних просторија за саслушање и њихово опремање опремом за аудио и/или видео снимање, просторија за чување одузетих предмета који су у вези са делом, одржавање обука за криминалистичке инспекторе о техникама саслушања приликом испитивања осумњичених, обезбеђивање приватности лица приликом обављања лекарских прегледа пре и током задржавања.

Одржавање заједничких састанака у циљу размене информација и резултата рада биће настављено и у наредном периоду, а све у циљу превенције тортуре и унапређења стања у овој области.