a

b_250_0_16777215_00_images_natasa_edukatori.jpgЗаменица заштитника грађана др Наташа Тањевић са сарадницима разговарала је јуче, на Светски дан детета, са малолетним мигрантима без пратње, који су уз подршку НВО Центра за кризну политику, Данског савета за избеглице и Центра за истраживање и развој друштва ИДЕАС оснажени да делују као вршњачки едукатори у својој заједници. Због поштовања епидемиолошких мера, институцију Заштитника грађана посетила су 3 вршњачка едукатора, док су се остали укључили у разговор онлајн, из домова у којима се налазе (Дом за незбринуту децу Ј. Ј. Змај и Завод за васпитање деце и омладине Водоводска). Малолетни мигранти без пратње се у нашој земљи налазе у различитом статусу, некима од њих је одобрено уточиште у Републици Србији, други су у поступку, а поједини тек намеравају да поднесу захтев за азил.

Заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић је представила рад институције Заштитника грађана, значај, надлежности и њену организацију. Посебно је објаснила начин на који се мигранти, посебно малолетни мигранти без пратње, могу обратити за помоћ институцији Заштитника грађана у заштити њихових права.

Са друге стране, било је задовољство чути да се млади гости, вршњачки едукатори, веома добро служе српским језиком, да похађају школу и да су запослени.

Наведени састанак са представницима Заштитника грађана један је у низу радионица који се од 2019. године спроводе у оквиру едукације за вршњачке едукаторе.