a

Тим Заштитника грађана у обављању послова НПМ-а разговарао је 9. децембра 2020. године са представницима компаније Belgrade Airport, која је оператер Аеродрома ''Никола Тесла'' Београд. Повод за одржавање састанка је била недавна посета Аеродрому, односно просторији за смештај страних путника, који не испуњавају услове за улазак у Републику Србију. Због неусловности просторије за боравак, тим НПМ-а је од 2015. године више пута упућивао препоруке и тражио да се обезбеде одговарајући услови за смештај. Такође, током последње посете у октобру ове године, када је почела изградња новог објекта, представницима Belgrade Airport-а je указано на стандарде које би требало да испуњавају објекти овог типа у погледу материјалних услова и режима боравка.

Истичући да у свом пословању придају посебну пажњу друштвеној одговорности и аспекту људских права, представници Belgrade Airport-а су на јучерашњем састанку представили пројекат изградње новог објекта у оквиру шире реконструкције и изградње Аеродрома. Како су навели, оваквим начином рада, који не запоставља грађане и њихове потребе, охрабрују своје партнере и пословне сараднике и прате њихов учинак у развоју Аеродрома.

Тим НПМ-а је посебно похвалио приступ у раду који се руководи начелима заштите људских права, поздравио почетак изградње новог објекта на Аеродрому, као и спремност руководства да и убудуће сарађује са Заштитником грађана.