a

Тим Заштитника грађана у обављању послова НПМ-а разговарао је 9. децембра 2020. године са представницима компаније Belgrade Airport, која је оператер Аеродрома ''Никола Тесла'' Београд. Повод за одржавање састанка је била недавна посета Аеродрому, односно просторији за смештај страних путника, који не испуњавају услове за улазак у Републику Србију. Због неусловности просторије за боравак, тим НПМ-а је од 2015. године више пута упућивао препоруке и тражио да се обезбеде одговарајући услови за смештај. Такође, током последње посете у октобру ове године, када је почела изградња новог објекта, представницима Belgrade Airport-а je указано на стандарде које би требало да испуњавају објекти овог типа у погледу материјалних услова и режима боравка.

Истичући да у свом пословању придају посебну пажњу друштвеној одговорности и аспекту људских права, представници Belgrade Airport-а су на јучерашњем састанку представили пројекат изградње новог објекта у оквиру шире реконструкције и изградње Аеродрома. Како су навели, оваквим начином рада, који не запоставља грађане и њихове потребе, охрабрују своје партнере и пословне сараднике и прате њихов учинак у развоју Аеродрома.

Тим НПМ-а је посебно похвалио приступ у раду који се руководи начелима заштите људских права, поздравио почетак изградње новог објекта на Аеродрому, као и спремност руководства да и убудуће сарађује са Заштитником грађана.

b_250_0_16777215_00_images_natasa_edukatori.jpgЗаменица заштитника грађана др Наташа Тањевић са сарадницима разговарала је јуче, на Светски дан детета, са малолетним мигрантима без пратње, који су уз подршку НВО Центра за кризну политику, Данског савета за избеглице и Центра за истраживање и развој друштва ИДЕАС оснажени да делују као вршњачки едукатори у својој заједници. Због поштовања епидемиолошких мера, институцију Заштитника грађана посетила су 3 вршњачка едукатора, док су се остали укључили у разговор онлајн, из домова у којима се налазе (Дом за незбринуту децу Ј. Ј. Змај и Завод за васпитање деце и омладине Водоводска). Малолетни мигранти без пратње се у нашој земљи налазе у различитом статусу, некима од њих је одобрено уточиште у Републици Србији, други су у поступку, а поједини тек намеравају да поднесу захтев за азил.

Заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић је представила рад институције Заштитника грађана, значај, надлежности и њену организацију. Посебно је објаснила начин на који се мигранти, посебно малолетни мигранти без пратње, могу обратити за помоћ институцији Заштитника грађана у заштити њихових права.

Са друге стране, било је задовољство чути да се млади гости, вршњачки едукатори, веома добро служе српским језиком, да похађају школу и да су запослени.

Наведени састанак са представницима Заштитника грађана један је у низу радионица који се од 2019. године спроводе у оквиру едукације за вршњачке едукаторе.

 

У сарадњи са канцеларијом Заштитника грађана, Савет Европе је 13. и 14. октобра у Београду организовао дводневну обуку за представнике удружења који сарађују са Заштитником грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ).

Циљ обуке је било упознавање представника удружења са стандардима Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања и методологијом рада НПМ приликом посета местима где се налазе или се могу налазити лица лишена слободе. Обуке су водили експерти Савета Европе др Ивана Крстић и Џорџ Тугуши, уз присуство и подршку заменице заштитника грађана др Наташе Тањевић и запослених у Одељењу Националног механизма за превенцију тортуре. На обуци су учествовали представници удружења А11 – Иницијатива за економска и социјална права, Комитета правника за људска права - YUCOM, Одбора за људска права Ваљево, Виктимолошког друштва Србије, Хелсиншког одбора за људска права у Србији и Центра за иницијативу младих, као и представници Покрајинског заштитника грађана- Омбудсмана.

Обука је организована у оквиру програма Савета Европе „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији“, који је део заједничког програма Европске уније и Савета Европe „Horizontal Facility“ за Западни Балкан и Турску II. Заштитник грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре је један од директних учесника на програму.

Заштитник грађана у обављању послова НПМ-а обавио је јуче надзор над поступком принудног удаљења држављанина Ирака. Он је из Прихватилишта за странце транспортован до Граничног прелаза Градина и потом, на основу Споразума о реадмисији, предат бугарским властима.

Заштитнику грађана у обављању послова НПМ-а било је омогућено да испрати комплетан поступак удаљења држављанина Ирака Поступање полицијских службеника био је професионално, у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа управе са Заштитником грађана.

Представник Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) обавио је 30. јула 2020. године надзор над поступком принудног удаљења страног држављанина са територије Републике Србије. Држављанин Републике Хрватске је из Прихватилишта за странце спроведен до граничног прелаза Батровци и предат хрватским властима. Током ненадзираног разговора који је са лицем обављен у Прихватилишту за странце, држављанин Хрватске није имао примедбе на рад полицијских службеника Републике Србије.

Поступак надзора остварен је уз пуну сарадњу службеника Прихватилишта за странце.